Drie redenen om naar een loopbaancoach te gaan

Ze zijn niet alleen voor problemen

Loopbaancoaching gaat over de vraag: hoe ontwikkel jij je optimaal? Daarom is het best jammer dat mensen vaak pas naar een loopbaancoach gaan als ze vastlopen in hun carrière. Natuurlijk kan de coach dan prima helpen om niet weer overwerkt te raken, conflicten met collega’s te ontwarren, faalangst te overwinnen of een nieuwe baan te vinden. Maar eigenlijk heb je dan te lang gewacht. Er is leed geleden dat voorkomen had kunnen worden. Stap dus ook eens naar een loopbaancoach om een toch al mooie baan naar een hoger plan te tillen. Bijvoorbeeld door je carrièredoelen te herijken en in kaart te brengen wat je nodig hebt om die doelen te bereiken.

 

De kosten worden vaak vergoed

Prijzen verschillen enorm per loopbaancoach, dus kijk en vergelijk. Weet bovendien dat je het coachtraject vaak niet helemaal zelf hoeft te betalen: de werkgever of de fiscus dragen meestal een steentje bij. Heb je een baas? Dan kan die de loopbaancoaching (deels) vergoeden. Regelmatig is de werkgever dit zelfs verplicht, omdat in veel cao’s een budget is opgenomen voor persoonlijke ontwikkeling. Ben je zelf ondernemer, dan is jouw persoonlijke coaching fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten. En betaal je de loopbaancoaching als particulier uit eigen zak? Dan is het vaak fiscaal aftrekbaar als scholingskosten. Deze regeling zou in 2019 worden afgeschaft, maar blijft een jaar langer bestaan!

 

Ze zijn deskundig

Loopbaancoach is geen beschermd beroep. Iedereen mag zich zo noemen. Dus ja, er zit kaf tussen het koren. Wil je iemand die wel degelijk goed is opgeleid om over jouw loopbaan te adviseren? Neem dan een coach die is aangesloten bij Noloc of CMI. Deze beroepsverenigingen bewaken de kwaliteit van hun leden onder andere door eisen te stellen aan hun opleiding en permanente bijscholing. Vraag sowieso altijd om een gratis kennismakingsgesprek bij je beoogde loopbaancoach. Zo zie je of het klikt en of de methodiek je aanspreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *